Have your say on the future of Byron Bay foreshore

Feedback open through June and July 2024

Apex Park aerial view

We have developed a Landscape Concept Plan for the Byron foreshore to guide future improvements and allow us to upgrade aging infrastructure.

The Concept Plan includes parklands and open space within:

  • Main Beach carpark
  • Apex Park
  • Dening Park
  • Clarkes Beach.

We’d like to hear if the plan reflects and improves on what you value about this site. 

Have your say by completing the online form or coming along to one of our drop-in sessions.   

What is being proposed in the Concept Plan?

The Concept Plan includes proposals to:

  • Consider the retention or relocation of Main Beach carpark
  • Consider the construction of a multistorey carpark behind the pool
  • Upgrade Apex Park including new toilets, new play space, new seating and shelters
  • Improve stormwater issues at Apex Park
  • Improve Surf Club access and circulation
  • Create a wide foreshore promenade with enough space for people to walk, roll, ride along
  • Improve beach access and accessibility along the foreshore. 
  • Plan for the replacement of aging and dying trees and vegetation
  • The relocation of Clarkes Beach Café to back off the dune-front
  • The redesigning of the current Beach Café space to be returned to open green space with beachfront views.

Get involved

Take a look at the Plan and provide your feedback by:

Completing the online survey

Come along to one of our drop-in sessions where you can talk to the project team. Details provided on this page.

Visit our customer service centre in Mullumbimby to view a copy and provide feedback. 

Feedback closes 31 July 2024.

Next steps

Your feedback will help to inform a final Concept Plan to be adopted by the elected Council. Once a plan has been agreed on, construction will be done in stages over the next 10 years. 

More detailed consultation with the community will happen for key projects such as:

  • Playground design.
  • Arts and cultural elements.
  • Beach Café relocation.

The Byron Foreshore is an iconic public space for residents and visitors. It offers a vibrant mix of activities, community clubs, business, and events.

However, there are ongoing and competing demands from:

  • Recreational use
  • Deteriorating assets such as rock walls, play space, furniture, dying vegetation
  • Accessibility issues 
  • Environmental hazards.

The community has already told us through the masterplan process that they want a space that is more visually appealing and user friendly. 

The plan aims to create a space that addresses these challenges, while retaining the local rituals and rhythms our of our place and celebrating its natural beauty.

The design proposes a space where everyone is safe and welcome, a canvas on which the community can tell its stories and show its creativity through future play and art elements. 

We want to create space for people to linger, inspire the investment in infrastructure that Byron Bay requires, and provide for the future needs of the community and the environment.

Feedback from this consultation will help to inform what that looks like on the ground.